Prestandakurs - "NO NONSENSE PERFORMANCE TESTING" 

Vad är prestanda? Hur mäts det? Hur kan man testa det? Vilka är de vanligaste fallgroparna? Den här tvådagarskursen ger svaren med en kombination av teori och praktik. Den förklarar de grundläggande begreppen, beskriver verktygen som krävs och går in på vanliga problem, upplivat med historier och erfarenheter från verkligheten. I säkerhetssammanhang är det vanligt att attackera sårbara applikationer för att lära sig hur man gör. Här kommer vi att göra samma sak, fast med fokus på prestanda. Hitta flaskhalsarna! Sist men inte minst, hur presenterar man resultaten så att något händer?

Kursen använder verktyg och exempel för Java, men begreppen är universella och gäller även .NET.

Kursledare

erik wramner

Erik Wramner har ett brinnande intresse för datorteknik, särskilt programutveckling. Han har flera gånger rankats som en av Sveriges bästa utvecklare av Computer Sweden och har presenterat på JavaOne, JFokus och flera andra konferenser Erik arbetar primärt med Java och Oracle, men har erfarenhet av en lång rad språk och plattformar – allt från embedded till stordatorer. Han älskar prestandaoptimering och har arbetat som prestandaexpert för banker, börsmäklare, detaljhandelskedjor, e-commercebolag, telematikbolag, … Erik är för närvarande CTO på CodeMint och ägnar sin tid åt utveckling och prestandaoptimering för flera kunder.

Agenda

1. Introduktion

  • Vad är prestanda? Definitioner och grundläggande begrepp
  • Krav för prestanda
  • Olika sorters prestandatester

2. Verktyg

  • Lastgeneratorer
  • Mätverktyg

3. Övning – prestandatest för REST-tjänst

4. Vanliga problem

  • Lås
  • ORM problem
  • Garbage collection
  • Poolstorlekar
  • Enkeltrådade jobb
  • Enorma meddelanden

5. Övning – prestandatest för webbapplikation

6. Fallgropar i prestandatestsammanhang

7. Övningar – köer (JMS/MDB) och batch jobb

8. Hur man presenterar resultaten

Utöver presentationerna och övningarna är diskussioner mellan deltagarna en viktig del. Vi har alla erfarenheter vi kan dela med oss av!

Alla övningar använder Docker och koden kommer att finnas tillgänglig efter kursen. 

Nivå och förberedelser

Kursen riktar sig främst till utvecklare och testare med viss erfarenhet av Java och/eller prestanda, som vill ta nästa steg. Övningarna använder JMeter (även om det går lösa dem med ett annat verktyg på egen hand för dem som föredrar det). Rekommenderad läsning (gratis):

Deltagarna behöver var sin egen dator med Java SE 8, JMeter 3 och en uppdaterad version av Docker, antingen native eller i VMWare/VirtualBox.

Kurstillfällen

2 dagars kurs - Göteborg TBD

2 dagars kurs - Karlstad 4-5/9 - Fullbokad

2 dagars kurs - Göteborg 12-13/4 2018 - Avklarad

2 dagars kurs - Göteborg 19-20/10 2017 - Avklarad

Pris

7000 SEK exklusive moms för 2 dagar

För onsite-kurs på ert företag, be om offert.

Kontakt

Email: martin.jansson@testverkstaden.se

Telefon: 0703-371737

Kundcitat

"Great training which delivers on it's name "No nonsense performance testing". Lots of great, well prepared exercises. Erik is extremely knowledgeable and supportive. It's remarkable how much awesome stuff that was presented and exercised during only two days. I learned a lot!" - Göran Bakken, House of Test

"Jag gillade att det verkligen var rakt på. Kursen var mycket väl förberedd och Erik kunde svara på alla frågor vi hade. Han hade också full koll på proxyinställningar och inställningar för virtuella boxar, så alla kom igång snabbt med övningarna. En av de bästa kurserna jag gått!" - Jörgen Hartman, Verisure